Jultraditioner

Jag trodde julen var förlorad i och med att snön lyser med sin frånvaro. Men så kom den glada nyheten att bocken i Gävle brunnit och kvar bara ett svart järnskelett står. Julen är räddad. För vad vore den utan traditioner?

Ett par ggr om året

igår ramlade jag av monstret. check.

Kostråd enligt Tyra

Måndag: En plasthäst, en nagelfil och en rakhyvel. Dessutom diverse oidentifierade föremål i en buske.

Idag

 

Med liknöjda ögon

 
Ni vet när man suttit och stirrat sig synskadad på ett arbete man suttit med i dagar? När röven blivit sliten med sittsår efter timmar på en hård trästol i köket framför en outtröttad dator? När man suttit och läst samma meing om och om igen utan att förstå innebörden?
Där är jag nu. 
Jag har fastnat i arbetet. Grävt ner mig i vetenskapliga artiklar och engelsk literatur till den grad där jag inte längre vet hur jag ska ta mig ut utan söker mig lite längre ner i tron att det skulle vara slutet på laburinten. Att det står en helikopter med motorerna på och lyfter upp mig. 
Ju mer man finner desto mer inser man hur mycket det är man inte vet och måste prompt ta reda på! 
Jag har så många flikar uppe i min webbläsare att jag tror jag nått maxkapacitet. Jag har omformulerat mina meningar så många gånger att jag inte tror att det finns fler sätt att bygga en mening på. Men jag är inte nöjd. Och jag är långt ifrån klar. 
Nu ska ju inte arbetet skickas till min opponent förrän i januari någon gång. Men jag blir stressad över att ha ett halv, om ens det, färdigt arbete hängande över mig. Jag kan inte sova. Jag kan inte slappna av. Jag kan inte tänka på någonting annat. Jag slutar fungera. 

ilska

Under två dagar har vi haft föreläsningar med en kvinna som jobbar inom häst-rehab. Jag nämner inga namn men jag tänker nämna att det kan ha varit en av de större besvikelserna jag stött på under den här utbildningen. 
Jag ber redan i förväg om ursäkt för den svordomskavalkad som kommer möta er. 
 
Kärringen grävde sin egen grav när hon i, och jag överdriver inte ens nu, 50 minuter presenterar sig själv. 50 minuter. Hon placerar sig under denna tiden på en pedistal högt över mänsklighetens genomsnitt. Jag kan i och för sig med mitt bristande sjävlförtroende kanske ha uppfattad detta faktum på ett annat sett än vad någon annan. Hur som helst. Hon poängterade dessutom redan i början om hur lite tid hon fått för att hålla dessa föreläsningar (vilket är ett återkommande faktum här på SLU i Skara sedan budgetnedskärningarna). Det hindrade henne dock inte från att i 50 minuter stå och skryta om sig själv. Hon var inte sen med att hacka ner på mycket av den utbildningen och de symposium hon varit på genom sitt yrkesverksamma liv. Hon var så troligt besviken, eftersom, hon citat: "aldrig fick reda på någonting hon inte redan visste".
Fick vi reda på någonting vi inte redan visste? Nej. Hon satte oss i sandlådan tillsammans med resten av alla människor hon själv såg ner på. Det vill säga alla. Jag tror inte att det där självupptagna arroganta, O Ö D M J U K A prostitutet kunde prata med någon annan än sig själv när allt kom omkring. 
Jag kan ta att hon inte vet vad vi vet och inte vet, men hon hade inte behövt stå där med inställningen av att vi var dumma i huvuet. Jag är jävligt upprörd. Det kanske märks, för jag blir väldigt okonstruktiv i min kritik när jag är upprörd. Jag tror inte att jag varit såhär jävla förbannat efter en enda föreläsning hittils. Inget vidare betyg. 
Det var verkligen of focus. Jag kom inte dit för att i först 50 minuter får en presentation av en botuxstram klimakteriehäxa och hennes fördomar. Jag kom inte heller dit för att få en repittion av vad propriception är i närmare en och en halv timma. Jag vet vad proprioception är. Tack. Jag har gått två och ett halvt år av en treårig utbildning och jag T R O R jag lärt mig just vad proprioception är. Tack. Tackar som frågar. Och inte bara förutsätter att jag inte kan ett skit. Jag säger inte att jag kan allt. Men jag gillar inte få den förutfattade meningen om mig själv att jag i princip fortfarande är ett foster. Repetition är bra. Men någon gång måste man ta ett kliv framåt också för att inte stanna upp. Det skulle vara skönt att i alla fall komma någon gång, från någon förelsäsning och känna sig så fullproppad av ny information att man bara vill lägga sig ner och grina och under nästkommande dagar fundera på vad det egentligen var hon sa. Jag vill vara trött och frustrerad av DEN anledningen. Att jag fått så mycket information att jag behöver smälta det i två tre dagar för att komma tillbaka till jorden. Inte av den anledningen att jag mentalt haft ett slagsmål med föreläsaren där jag ser mig själv slå ner henne från hennes höga hästar. 
Hon kan säkert jätte mycket. Hon har en otrolig kunskap och är säkert en sjuhelvetes fysioterapeut till hästar. Men hon är då fan ingen som ska ställa sig i en föreläsningssal. Punkt. 
Hon var så otroligt otrevlig. Och så längen ingen ställde några frågor eller ifrågasatte något höll hon god min och såg bara sådär ohyggligt smörtrevlig ut som bara sådana kärringar kan göra. Blä. Jag är äcklad.
Det mest ledsamma i sammanhanget att när hon väl kom in på det som började bli lite intressant, det som kanske kunde ge mig en chans att få upp ögonen för häst-rehab och i framtiden försöka utbilda mig i det, så hade hon bara 45 min kvar av föreläsningstiden. Hon hastade igenom det och hoppade över massa med motiveringen "det här kommer ni ändå inte förstå ...". 
En bra sak med att utbildningen flyttar till Uppsala är att kärringen förhoppningsvis inte kommer komma dit och föreläsa. Grattis till er.  
 

En lavett hade varit på sin plats.

Jag skulle kunna glädja mig åt att jag inte är värst. Att det finns människor värre än jag. Men skadeglädje är i långa loppet inte särskilt glädjane och inte särskilt okej heller  I ärlighetens namn är det inte vackert att se upp till sig själv som någon slags biverkning av att man ser ner på någon annan. Jag blir snarare bara bitter i sammanhanget. Rent av en smula aggresiv. Det gör mig inte bättre. Det gör mig mer uppgiven än innan. 
 
Vind, kom in i mitt liv och blås ut den här dammiga gamla vinden. Jag är inte bitter, men den här omgivningen gör mig det. 

What would you do?
Get up off my feet and stop making tired excuses ...
Det skulle jag göra. Men jag gör det inte. Jag är väl av den naturen att inte börja klättra förrän botten är nådd. Och inte utan att först ligga där på botten i mörkret och tycka riktigt jävla synd om mig själv. 
 
Nej, jag mår inte dåligt. Jag mår faktiskt ganska bra. M E N, jag är förbannad. Förbannad för att jag låter yttre omständigheter påverka detta faktum. Jag låter mig påverkas av människors problem. Problem som inte är mina egna. 
Gosh. Nu förstår jag hur folk i min närhet mår. Jag är lite utav expert på att slänga ut mina problem som fiskenät över min omgivning och se dem drunkna under dem. 
 
Rigth back at me. 

Dilemma

När jag blir nervös slutar jag rida. Det känns dumt att starta i en tävling när jag inte kan rida. Men jag lär ju inte av med beteende om jag inte utsätter mig för nervositet, alltså tävlingen. Sen kan jag ju ställa mig frågan varför jag över huvud taget ställer upp i en tävling, när jag nu är så nervös? varför utsätta mig för det? varför utsätta hästen för usel ridning? Ja det är väl sadomashokisten i mig? Jag vet inte. Det är någon skräckblandad förtjusning. Men framförallt ett dilemma.

Two clear rounds

Igår kväll åkte jag till Grevagården för första gången i mitt liv. Underbar anläggning. I transporten bakom bilen stod Trebbe och på passargerarsidan satt min trogna följeslagare och ponnymorsa Annikki. Kvällen innan gårkvällen låg jag som nu, med datorn i knät och slösurfade på TDB. "Clear round hoppning på Grevagården tisdag 3 december, vi bygger banan klockan 18". Ja, varför inte? Så jag anmälde mig med det där pirret i magen, som väldigt lätt förväxlas med ett illamående, som aldrig tycks lägga sig. 
Under helgen har jag byggt hoppbanorna inne i Globen, och bygger man 150-160 banor så blir man något som jag skulle vilja kalla för hinderblind. Vipps så känns banor på 1.10 som rena rama skämtet.
Men, så kommer jag på mig själv med att tycka att en 90 cm bana är för hög att hoppa och att jag är en jävla mes. Där inne rider 12 åringar omkring på c-ponnys och hoppar banor på 1.10, och jag kan inte ens ta mig runt en bana på 90 cm. På häst. Jag är ett skämt. Men hinderblind hade jag blivit, så jag tänkte surfa på den vågen och dessutom ta steget att faktiskt avansera, så jag anmälde mig till 90 cm och 1 m. Jag hade bestämt mig för att debutera på 1 m med Trebbe. And so I did. 
Med all den äran. Vi åkte hem med två rosetter jag och Trebbe. Han är så otroligt rolig och duktig. Jag måste lära mig det där med avstånd bara. För var och vart annat hinder rider jag antingen för nära eller för långt ifrån. Men som Linus säger, så länge jag inte lämnar honom där så går det ju bra. Men det är ju mycket trevligare att rida om jag kan hjälpa honom att hamna rätt i stället för att hjälpa honom över när jag lagt honom fel. Så hem och träna på galoppbommar till nästa tillfälle dyker upp. 
Jag har beställt en bok på biblioteket om dressyrövningar, men den tycks att försvunnit på posten. Måste kolla upp det där så jag får lite inspiration. 
Nog om det. Nu är klockan snart 23 och jag borde leta upp lite artiklar om rehabilitering. Dagens funktionella anatomilektion tog musten ur mig så att jag hamnade i postföreläsningskoma i ett par timmar. Hade någon stått inne i mitt huvud i skrikit hade de med största sannolikhet hört ett eko. 

En film.